A fi sau a nu fi deștept?


     Rasa umană se deosebește și se definește prin inteligență, iar inteligența este printre cele mai importante atribute ale oamenilor. Ar fi frustrant și numai să credem că nu ne putem îmbunătăți această latură a noastră, așa cum ni se spune. Că vom rămâne toată viața la același nivel la care ne naștem. Că nu putem face nimic pentru a fi mai deștepți. Din fericire se poate. Cum? Prin exercițiu și echilibru, cum , de altfel, ne putem îmbunătății aproape toate calitățiile. 
     Până aici totul simplu, dar tot în contradicție cu ceea ce am învățat (cel puțin eu) prin școli, și anume că nu poți deveni mai deștept decât „ți-e dat”. Întradevăr există o inteligență nativă, deci primită la naștere, moștenită, transmisă prin ADN sau oricum mai vreți să îi spuneți, care se referă la talente, abilități și rapiditatea de gândire, însă nu e motiv de panică faptul că nu suntem norocoși. Inteligența nu ține de notele primite la școală mai mult decât de abilitatea de a lua decizii deștepte pentru tine și viața ta, inteligența nu ține de a știi cine a fost Hitler și ce a făcut el mai mult decât a știi care sunt probleme tale și ce vei face cu ele, inteligența nu ține de abilitatea de a rezolva probleme la matematică mai mult decat de abilitatea de a duce o viață echilibrată și fericită.
      Până la urmă ce este inteligența? Conform DEX inteligența este „Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune.” Și.. cum aș putea să fiu mai inteligent?

Ia decizii întelepte! - oamenii întelepți iau decizii întelepte.

        Din definiție, reiese foarte clar că inteligența are ca bază experiența și cunoștiințele anterioare. Pentru a întelege „ușor și bine” trebuie neaparat să avem o bază solidă de cunoștiințe astfel încât să nu întâmpinăm dificultăți apărute din lacune informaționale, mai ales în aceste vremuri când informația este la un click destanță. Această bază trebuie actualizată mereu cu deciziile și concluziile la care ajungem prin gândire (fie că este vorba despre o simplă alegere de a cumpăra ceva sau altceva sau despre alegeri sau studii mai importante). Să ne imaginăm procesul de gândire sub forma unei piramide, ale cărei cărămizi reprezintă informațiile necesare luării unei decizii, cu fiecare cărămidă adăugată, nivelul deciziei va fi mai ridicat, iar cu fiecare cărămidă lipsă, stabilitatea piramidei va fi afectată.
        Cunoașterea este un pilon al inteligenței și conduce la decizii mai întelepte, așa că documentează-te temeinic înainte de a decide ceva. Nu te arunca și nu te grăbi, mai ales nu fi leneș! Viața ta depinde de deciziile tale iar acestea de nivelul tău de cunoaștere care e influențat de gradul tău de lene.. Nu e înțelept să fi leneș. Fii deștept!

Controlează-te pe tine și timpul tău! - oamenii înțelepți controlează, nu sunt controlați.

     Tot din definiție reiese că inteligența se manifestă și prin a face distincția între ceea ce este esențial/important și restul lucrurilor. Acum nu o să vă spun eu ce este important pentru voi și ce nu, fiecare are propriul sistem de valori, cu toate acestea însă nu mereu suntem capabili să facem această distincție și de multe ori nici nu ne putem explica propria gândire și propriile reacții. De multe ori nu facem distincția între urgent și important, lăsând deoparte lucrurile importante în favoarea celor urgente. De multe ori nu ne putem controla reacțiile și ne enervăm din chestii neimportante. De ce asta? Deoarece inteligența noastră este destinată supraviețuirii noastre, deoarece creierul nostru e mai interesat în a soluționa probleme de siguranță decât de buget, deoarece problemele personale nerezolvate la timp sunt o distragere, poate insesizabilă conștient, deoarece nu am gândit dinainte situația și nu ne-am putut controla emoțiile.
     Toate acestea ni se întâmpla mai mult sau mai puțin fiecăruia, dar ce putem face în această situație? Cum putem să ne controlăm?
       Pentru a ne putea controla reacțiile și a gândi înțelept trebuie mai întâi să fim sinceri cu noi înșine, să ne recunoaștem nouă slăbiciunile și, conștienți fiind de ele, să încercăm a le remedia. Problemele nerezolvate rămân nerezolvate. „Timpul le rezolvă pe toate” se aplică doar în filme unde când trece timpul se termină filmul, dar în realitate trebuie să lupți cu slăbiciunile tale pentru a le controla.
        Pe de altă parte, trebuie să realizați că timpul este esențial, că timpul nu așteaptă pe nimeni să își potolească setea de lene ca apoi să își reia cursul. Ceea ce nu ai facut acum nu vei mai putea face tot acum... Trebuie să începeți să controlați „clepsidra vieții” pentru a nu fi in criză de timp si a reacționa greșit, sub presiunea acestuia. Trebuie să vă fixați priorități și să alocați timp dezvoltării dumneavoastră. „Pierderea vremii bune este maica și sămânța vremii rele”.

Fă Sport! - „mens sana in corpore sano”

     Pe lângă relaxarea de care are nevoie creierul tău, sportul îți dezvoltă atenția distributivă, analiza spațiu-timp, îți antrenează motivația și ambiția și te poate face să devii mai perseverent. De altfel, multe studii (căutați puțin pe internet și o să vă convingeți) dovedesc îmbunătățirea memoriei odată cu practicarea de sporturi.
      Sportul ajută și la formarea unei mai bune gândiri de tip cauză-efect, precum și la creșterea stimei de sine și a încrederii, toate atribute nelipsite unei persoane inteligente.
      Sportul îți limpezește mintea și îi conferă creierului pauza de care are nevoie pentru a se reface după un efort semnificativ, pregătindu-l pentru un altul. În alte cuvinte, un creier mai limpede va da roade mai bune.
      Într-o altă ordine de idei, făcând sport ne menținem sănătatea; cine nu este conștient de randamentul scăzut în timpul unei probleme de sănătate?

     Deoarece nu îmi propun să vă  ofer totul de-a gata (căci nu încurajez lenea și manipularea în concepție) vă invit să vă documentați singuri despre cele scrise de mine și, în continuare, despre practicarea de jocuri logice precum șahul sau de ascultarea de muzică simfonică, ambele potențiatoare ale inteligenței.
     Un ultim aspect doresc să vi-l aduc înainte și anume : De unde vine toată inteligența? 
    Eu obișnuiesc să mă raportez la cărți de valoare și la oamenii înțelepți care au trăit pe acest Pământ atunci când caut un răspuns la întrebările mele. Urmând același tipar, o să răspund la întrebarea de mai sus cu două versete din Biblie - o carte de căpătâi în orice cultură dezvoltată:

Iov 12:13 
La Dumnezeu este înţelepciunea şi puterea; sfatul şi priceperea ale Lui sunt.

Iacov 1:5 
Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu,
care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată.

P.S. Fiți cât de întelepți doriți să fiți!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu