Ce ne ia Moșul? - Crăciunul!


   
     Străzi împodobite și suflete goale, rafturi pline în magazine și străzi înghesuite de săraci, mâncare aruncată grămadă la gunoi si copii flămânzi prin gări și case dărăpănate. Ce e asta? Imaginea Crăciunului care ne este vândut la promoție pe ritm de colinde incă din Noiembrie. Modernul Moș Crăciun ia de la săraci și oferă la bogați.
     Credeți că e prea devreme să scriu despre Crăciun, dar totuși nu credeți că e prea devreme ca în magazine să apară articole de Crăciun, să înceapă reclamele despre promoțiile de Crăciun, să se împodobească străzile sau să răsune mall-urile de colinde? Asta pentru că suntem obișnuiți să cumpărăm „Crăciunul” care ni se vinde în loc să îl sărbătorim.
    Ce înseamnă Crăciunul? Ce însemnătate istorică are Crăciunul? Ce înseamnă pentru noi Crăciunul? Sund doar câteva întrebări pe care nimeni nu mai are timp să le pună, deoarece ne înghesuim să prindem loc prin stațiuni montane, să prindem reducerile si promoțiile la articolele de care nu avem nevoie și uităm de noi. Putem merge și mai târziu (și mult mai ieftin) prin munți sau la cumpărături, însă doar de Crăciun putem trăi Crăciunul..
   

     Câți copii mai știu astăzi povestea nașterii Domnului? Mai știu copiii de Irod? Sau știu numai de Grinch? Își mai amintește cineva ceva despre magi? Interesează pe cineva să afle de unde a venit tradiția cu oferitul de cadouri de Crăciun? Sau tot ce ne interesează sunt aceleași episoade din „Singur acasă”, aceleași veșnice show-uri plictisitoare de televiziune în care crăciunițele nu știu cum să își urce mai mult fustițele către „Polul Nord”?
     Comunismul nu a reușit să înlăture această sărbătoare, însă așa zisul „consumatorism” o face cu succes, nu cu forța. Cum asta? Păi haideți să trecem împreună peste un scurt rezumat al celor întâmplate în anii precedenți.
     În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă (care începe din ce în ce mai devreme..) ne transformăm în roboței cumpărători de tablete, telefoane și alte cadouri devenite doar obligații de care trebuie să te achiți pentru a le arăta celor dragi că îi iubești. Acum nu înțelegeți că sunt împotriva cadourilor, însă înțelegeți că sunt împotriva pierderii sensului și greșirii motivului oferirii de cadouri. Cui îi facem un cadou și de ce? Mai știm? Sau doar ne conformăm orbește unei tradiții? Un cadou îl putem face oricând, nu trebuie să așteptăm ziua de 25 Decembrie să o facem..

     Moș Crăciun nu mai vine prin nămeți ci prin mall-uri și nu mai e întâmpinat cu lapte și biscuiți, ci cu nemulțumiri și supărări, în cazul în care cadoul nu se aliniază standardelor ridicate de spoturile publicitare. Nu doar că nu se mai luptă cu zăpada, renunțând la reni, dar își înlocuiește an de an piticii cu crăciunițele în mini-jupe, nu le mai cere copiiilor să îi cânte o colindă sau să îi spună o poezie și a uitat că el era cel care trebuia să promoveze ascultarea de părinți. Înainte Moșul promova cultura, ascultarea, simplitatea si creștinismul. Acum Moșu promovează coșu (de cumpărături), competivitatea cadourilor si cretinismul, căci copiii nu se mai laudă cu cea mai frumoasă colindă sau poezie, ci cu cea mai „bengoasă” tabletă.
     Colindatul s-a transformat dintr-o tradiție frumoasă și atractivă într-una de profit și de speriat. Nu mai mergem la colindat din plăcerea și dorința de a duce mai departe „vestea bună” a nașterii Domnului, cum sunt versurile colindelor, ci mergem pentru a face bani.. Mai mult, am ajuns să ne ascundem de colindători și să stăm cu becurile stinse prin case pentru că ni se pare mult să oferim niște prăjituri copiiilor care vin să cânte (da! ei vin să ne cânte nouă! așa cum pot și știu și ei.), dar suntem împăcați cu ideea că aruncăm o mare parte din ele la gunoi, căci nu le putem consuma pe toate.. Noi stricăm tradițiile și noi vom fi trași la răspundere de copiii noștri pentru asta! Noi ne pierdem identitatea națională și noi ne vom plânge (aiurea.. fără a fi îndreptățiți..) că generațiile viitoare nu vor prețui și nu vor duce mai departe tezaurul folcloric, extraordinar de valoros, al țării.


     În perioada sărbătorilor, abundă spitalele de bețivi veniți în comă alcoolică, de îmbuibați până la refuz care nu știu că nu trebuie să mănânci totul într-o zi în timp ce alții nu simt că e sărbătoare, de frustrați sinucigași care nu și-au primit darul dorit și mulți alții care se iau la bătaie pentru locurile de parcare și pentru brazi.
     Nu se presupune că venirea Mântuitorului (despre care e Crăciunul - nicidecum despre un moș gras și dinamovist care intră prin efracție în case) ar trebui să ne facă să reflectăm puțin asupra vieților și comportamentelor noastre? În schimb, bisericile sunt mai goale decât buzunarele studenților, din ce în ce mai multe magazine lucreaza 24 din 24 pe 25, colindele sunt concentrate pe „ler” și mame ce împodobesc brazii iar noi ne înjurăm prin trafic, pe la casele de marcat și în general peste tot, căci ne grăbim să nu pierdem Crăciunul, dar pierdem sărbătoarea și însemnătatea acesteia..
      Terminând rezumatul, consider că majoritatea problemelor societății , ca și cea de față, provin dintr-o lipsă de competență în gestionarea emoțiilor și a vieții personale, fapt care ne face sa fim ușor manipulabili și influențabili. Nu suntem educați în scopul creeri unei capacități de formare a propriilor opinii și idei, ci în scopul obedienței și formării unor mase de oameni ușor controlabile.. prin orice..
     În cazul de față, pentru gestionarea corectă a problemei pe care am prezentat-o, vă sugerez să vă informați și să vă formați singuri o opinie despre această sărbătoare. Ca niște direcții v-aș putea indica să vă puneți următoarele întrebări:

 • Ce înseamnă, cu adevărat Crăciunul?
 • De unde numele de Crăciun?
 • De unde obiceiul de a dărui? Dar cel de a colinda?
 • Care e treaba cu bradul și cu steaua așezată în vârful lui?
 • Ce vei face TU pentru ca sărbătoarea Crăciunului de anul ăsta să o serbezi după cum ai înțeles-o ? Vei face și tu diferența sau doar consumația?


     Eu am ales să vă scriu încă de pe acum, pentru ca voi să aveți timp să vă faceți din nașterea Domnului o sărbătoare cu adevărat fericită, ca pe viitor să aveți parte de sărbători cu adevărat fericite, sărbători pe care să le simțiți cu sufletul nu cu portofelul.
     După ce vă veți fi documentat, ați putea să îmi urmați și câteva din sugestiile pe care le voi enumera mai jos, și ( de ce nu?) să dați și voi niște idei, pentru ca (acesta este și scopul acestui blog) eu și ceilalți care mai citesc să ne facem viața mai bună și să fim mai fericiți și mai împliniți.

 1.      Întelegeți că bucuria și fericirea mai intensă nu vin din a primi, acestea vin din a dărui și a face pe alții fericiți. Nu vă mai indreptați atenția asupra celor care nu sunt capabili să vă aprecieze eforturile, asupra celor care sunt interesați doar de valoarea celor primite! Urmăriți acest videoclip și veți vedea la ce mă refer.
 2.      Dacă tot ați gătit mâncare în exces, nu o aruncați! Chemați pe cineva la masă (da, am zis chemați, nu duceți), cineva care va aprecia gestul și observați ce fericire vă va produce acest gest. De câte ori ați luat acasă un orfan de Crăciun? Sau măcar la o masă.. „Sunteți binecuvântați să deveniți o binecuvântare!”
 3.      Educați-vă copiii astfel încât să fie capabili să se definească prin ce sunt, nu prin ceea ce au. Învățați-vă copiii să ofere, deoarece Crăciunul este despre a oferi și nu despre a strânge. În principiu, un copil va face cam ceea ce va vedea pe acasă. Fiți un exemplu bun!

     Videoclipul postării:

P.S. Să aveți un Crăciun așa cum vi-l faceți!

Un comentariu:

 1. Trist dar adevarat.Este realitatea zilelor noastre la care ar trebui sa reflectam cu totii pentru ca, fara sa ne dam seama, cei mai multi dintre noi procedam la fel cum ai spus mai sus.

  RăspundețiȘtergere