De ce să citești?-             Nu, nu citi! Tu trebuie să fii prost! Tu trebuie să te plictisești! Tu trebuie să fii neinspirat și necultivat! Nu, tu nu intrebi de ce... tu continuă să derulezi bârfe pe net sau aprinde televizorul, lasă cititul! Tu trebuie să fii obedient și, mai ales, prost! Sau poate.. poate ai  deschis din greșeală această pagină și încă nu știi dacă să citești tot sau nu. De ce să citești?
          Deoarece lectura este cheia aprofundării și a cunoștiințelor? Deoarece cititul îți oferă acces la o varietate de informații? Dar tu nu ai nevoie de așa ceva! Astea duc doar la îmbunătățirea vieții și a creativității, nicidecum la poze cu femei dezbrăcate sau certuri între celebrități. Tu nu trebuie să duci o viață mai bună! Tu trebuie să fii prost!
    Și ce dacă cititul îți relaxează creierul în același timp în care îl educă? Ce dacă îți îmbogățește limbajul și te ajută la a te exprima mai ușor? Asta nu înseamnă nimic pentru tine! Ce dacă te ajută să îți îmbogățești relațiile sciale? Cititul îți stimulează creierul, fugi de așa ceva! Cititul e ieftin, nu e de firmă, deci nu e de tine!  E mult mai scump și mai cool să te plimbi aiurea cu mașina prin cartier. Clar cu muzica la maxim, oricum nu ai la ce să te gândești. Tu nu trebuie să gîndești! Tu trebuie să fii prost!
    Auzi și la fraierul ăsta de Charles W. Eliot, care zice așa: “Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare.” Puțin să îți pese ție de așa ceva! De ce să beneficiezi tu de mai multe resurse și de mai multe strategii? De ce să îți mărești tu șansele de succes? Să nu cumva să cazi în această capcană! Ratează cât mai multe idei care te intrigă la definirea scopului personal și la descoperirea țelurilor în viață! Nu ai nevoie de așa ceva! Tu ai băutură! Tu nu ai nevoie de altceva! Tu trebuie să fii prost!
    Bineînteles că mai sunt voci care spun că cititul ne ajută să ne concentrăm mai mult și mai bine. Așa și? Ce e cu asta? Nu te lăsa impresionat de extraordinara putere a cărților de a îți îmbunătății memoria, gânditul, concentrarea sau alte calități psihice. Nici de capacitatea ei de a-ți descoperi și perfecționa calități fizice, sociale, religioase sau altele la fel de nefolositoare. Tu nu trebuie să fi mai bun! Tu nu trebuie să te perfecționezi! Tu trebuie să fii prost!

       Niște conspiraționiști, susțin că privitul la televizor nu solicită gândirea și că ar fi mult mai interesante și mai utile cărțile. Nicioată!! Cititul este unul din modurile în care îți poți menține mintea ascuțită, în loc să lase ciupercile să crească în voie pe creierul tău în timp ce stai în fața televizorului. Dar tu nu vrei o minte ascuțită! Doamne-ferește de capacitatea de a vedea mereu lucrurile și dintr-o altă perspectivă! Așa ceva ar fi împotriva tuturor legilor manipulării! De ce să nu fi ignorant și incult? De ce să nu faci și tu parte din marea masă de manevră a politicului? Chiar ești atât de prost încât să vrei să ai propria opinie despre lucruri? Și documentată!! Tu nu trebuie să te obosești cu astea! Tu trebuie să fii prost!
         Feriți-vă de cei ce doresc să vă înșele cu lectura! Nu știți ce alte pericole poate ascunde! Ea îți oferă posibilitatea de a vedea cum au gândit unii dintre cei mai importanți oameni care au trăit vreodata pe acest Pământ, sau cum gândesc unii dintre aceștia care se află astăzi printre noi. Este de neconceput așa ceva! Nimic interesant sau de valoare în conceptele lui Eminescu, Caragiale, Shakespeare, Tolstoi, Eliade, Balzac sau alți neînsemnați ca ăștia! Tu nu ai nevoie să scapi de plictiseală sau să îți dezvolți cultura generală! Tu nu trebuie să știi decât despre Pepe si Oana! Tu trebuie doar să ai degete destule pentru a număra divorțurile și cununiile unora și să vezi cum se îmbracă una sau alta! Tu trebuie să fii prost!

        Pericolul te pândește în orice moment! În orice clipă ai putea să pui mâna pe o carte și să citești! Bine că tu ești într-atât de deștept încât nu o faci.. Riscai o creștere a flexibilității creierului care i-ar fi permis acestuia să înfăptuiască noi legături neuronale. Dar tu nu vrei să faci legături între lucruri! Tu nu vrei „să te prinzi” de faze și nu vrei să întrevezi evenimente și pericole! Tu vrei sa fii prost! 
         Citind, îți creste viteza de citit și de asimilat – logic nu? – dar tu nu fă așa! Tu trebuie să te chinui în sesiuni și în viață! Tu trebuie să fii prost!
         Cum de tu nu ai căzut pradă acestei desfrânări ? păi pentru că:
         1. Tu nu ai timp să citești!!  Tu stai pe Facebook și dai scroll pînă se termină lista de noutăți, dar nu ai timp.. te înteleg.. te plictisești in săli de așteptare, în autobuz, în fața calculatorului.. dar nu ai timp.. e de înțeles.. te joci pixwords, candy crush și altele de genul, dar nu ai timp.. e ok.. măcar te axezi pe ce e important și pe ce te va defini!.. „Nu ești ceea ce gândești că ești. Dar ești ceea ce gândești” (Norman Vincent Peale).. nu ai timp.. Tu nu trebuie să ai timp! Tu trebuie să fi prost!

       2.  Ție nu îți place să citesti! Nu  e așa? Cu toate că tu nu ai citit vreodată cărți.. ce anume nu îți place să citești? Ce gen? Contează?..  Așa ca pentru tine - sunt mai multe genuri de cărti (toate periculoase), nu doar cele obligatorii de la școală sau cele de dragoste la care plâng mamele.. dar e ok asa, poți să spui că nu îți place să citești chiar dacă nu știi cum e să citești o carte care să te captiveze, care să te amuze sau care să te fascineze, o carte pe care să o citești cu poftă și cu regretul că se termină. În felul ăsta scapi de cei care cumpără, vând, dăruiesc sau împrumută cărți.  Nu, tu nu trebuie să cunoști asta! Tu trebuie să fii prost!
       3. Tu nu știi ce să citești.. Ooo! norocosul de tine!  Nu știi ce să citești, dar știi unde ești deficitar, ești conștient ca ai lipsuri, dar să nu recunoști asta! E mai comod să zici că nu știi ce să citești decât să vezi că soluția e chiar in fața ochiilor tăi.. asta in caz că dai televizorul deoparte și lași să se vadă biblioteca.. dar nu, tu nu fă asta! Tu nu trebuie să știi ce să citești. Tu trebuie să fii prost!

        De ce v-am scris acest articol? Nu pentru că trebuie să fiți proști! Pentru că îmi doresc un mediu mai cult pentru mine, pentru voi, pentru copiii nostrii. Pentru că neștiința creează vulnerabilități și nu puțini sunt cei care profită de acesestea. Pentru că schimbarea atât de dorită în societate începe în mintea noastră. Toate popoarele civilizate ale lumii citesc și se cultivă. Europa și lumea civilizată cumpără la propiu inteligența. Toate popoarele din vechime au rezistat trecerii anilor datorită scrisului și cititului, transmiterii informației. Pentru că manipularea mentalității oamenilor este un fapt din ce în ce mai dorit și mai favoizat de către unii.. „Băgați de seamă să nu vă înșele cineva” (Matei 24:4, Biblia).

       P.S.: Lectura te ajută  și să îți dezvolți simțul umorului. Deoarece lectura poate să fie și amuzantă. Nu ați încercat așa ceva încă? Nu sunteți un cititor consacrat? Începe-ți cu ceva ușor. Poate cartea scrisă de mine vă va ajuta în acest scop, dacă nu, sunt o mulțime de alte cărți bune care au multe de transmis celor care se încumetă să le deschidă.


     Videoclipul postarii: Cărti! Te Fac Neprost!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu